De Klepperman van Elleven is een folkloristische dansgroep uit Laren in Het Gooi, ca 30 Km ten zuid-oosten van Amsterdam. De vereniging is opgericht in 1934. De Klepperman is actief met folklore bezig door middel van dans, kledingsshow en demonstratie van oude (landbouw) gebruiksvoorwerpen. De groep draagt traditionele kostuums (zondagse en werkkleding) en sieraden van de katholieke boer en boerin van omstreeks 1900 uit Laren en omgeving. De groep danst op witte klompen. De dansen zijn oude streekdansen maar ook andere meer algemene folkloristische dansen. In 1985 heeft de groep een Koninklijke onderscheiding gekregen. Optreden doet de groep bij lokale gelegenheden maar ook in verzorging tehuizen, braderieën, bruiloften, oogstfeesten, scholen en manifesteert zij zich nationaal en internationaal op (folkloristische) festivals. Daarbij wordt tot in detail getoond hoe het katholieke Larense boerengezin leefde en werkte rond 1900. De groep is ca. 30 dansers groot is en wordt muzikaal altijd begeleid door één of twee accordeonisten.
De klepperman was eigenlijk de dorpsomroeper, een persoon die het nieuws op een luide manier aan alle inwoners van het dorp vertelt, hij riep ze met zijn ratel bijeen. Zo zal hij ook de Klepperman geworden zijn. Hieronder wordt die speciale taak deels ontrafeld. U ziet daar onze ratel die een geweldige hoop lawaai veroorzaakt als hij wordt rondgedraaid.
Een andere taak van hem was om rond elf uur in de avond de straat lantaarns te doven en werd de bevolking gemaand om bijtijds de kroeg te verlaten. En bijtijds, dat was om 11 uur!
De naam van de vereniging
De naam van de vereniging is ontstaan uit het feit dat rond 1930 de echte oude Larense kleding uit het dorpsbeeld verdween. Het was elf uur voor de kleding! En wat doet een klepperman? Juist ! aandacht vragen. Vandaar de naam “De Klepperman van Elleven”, aandacht voor kleding en gebruiken rond 1900.
Te Laren op de dom…
Uiteraard niet zonder toeval is “Te Laren op de dom” een van onze dansen. In deze dans staat “de dom” voor de dam, het erf en de wereldberoemde en gezellige Larense Brink. Vat u de titel dan ook maar samen als ’t Is goed toeven bij ons. En zo is het ook. U bent welkom op de Brink met zijn vele bomen en natuurlijk ook onze vijver, de Coesweerd. Bij mooi weer kunt u lekker wandelen over de heide of door het bos. Het is allemaal bij ons in de buurt te vinden.
En nu u toch aan het wandelen bent, bekijkt u dan ook maar eens de bronzen beeldengroep van de Klepperman van Elleven op het “erf” van de Rabobank vlak bij de Brink. De beeldengroep is door beeldhouwster Marianne Houtkamp ontworpen en uitgevoerd. Niet minder dan 8 van de leden van de dansgroep zijn herkenbaar uitgebeeld! Een voorproefje kunt u alvast vinden op de fotopagina.
Boekingen
Bij wijze van spreken “op bestelling” komen we bij u langs. Een half uurtje, of een hele avond. In dat half uurtje tonen we u enkele dansen, maar we kunnen u ook vergasten op een avondvullende show. Daarin tonen we u uitgebreid de kleding van de dames en heren dansers maar laten we ook zien op welke wijze en met welke hulpmiddelen het Larense boerengezin rond 1900 de werkzaamheden verrichtten. De aanleiding om ons te boeken zult u zelf kunnen bedenken. Voor de hand ligt bijvoorbeeld een huwelijk, verjaardag, jubileum of een personeelsfeestje. Maar een gewone gezellige avond kan natuurlijk ook. Wilt u onze folklore en dans in uw eigen omgeving proeven, dan staan wij garant voor een aantal gezellige uurtjes. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor nadere informatie en boekingen.